Επιστολή στο Υπουργείο Τουρισμού



Κατερίνη, 03-03-2019                                                                                                
                                                                                         
ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
3. Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.                                                                                                                                                                                                                        

ΘΕΜΑ:    Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) σύμφωνα με το Νέο Σχέδιο Νόμου     για τον  Θεματικό τουρισμό - Ειδικές μορφές τουρισμού     και ειδικότερα για τον Ορεινό  Αθλητικό  Τουρισμό  και  τα  τουριστικά επαγγέλματα βουνού.

       Η άνοδος του ορεινού αθλητισμού, αλλά και του αθλητικού-ορεινού τουρισμού, κάνουν πια απαραίτητα τα Επαγγέλματα Βουνού, τα οποία και απαιτούν μια ιδιαίτερη και πολύπλοκη εξειδίκευση και εκπαίδευση αλλά και πάνω από όλα κατοχύρωση.  Λόγω της υψηλής ζήτησης αλλά και των θεμάτων ασφαλείας που προκύπτουν, είμαστε υπέρ του νέου Σχεδίου Νόμου που θα λύσει χρόνια προβλήματα του χώρου. Είναι γνωστό ότι τα επαγγέλματα αυτά δεν περιέχονται στα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα, ενώ οι διατάξεις του ν. 3919/2011(ΦΕΚ 32 Α΄) περί επαγγελματικής ελευθερίας, καθιστούν δύσκολη την πλήρη νομική τους κατοχύρωση. Οι ΚΥΑ όμως των σχετικών Υπουργείων, που θα ακολουθήσουν  και θα υποστηρίξουν τον Νέο Νόμο για το Θεματικό και ειδικότερα Ορεινό Αθλητικό Τουρισμό, είναι πολύ σημαντικές καθώς μπορούν να καθορίσουν το πλαίσιο εργασίας αλλά και να βοηθήσουν εν μέρει στην κατοχύρωση του επαγγέλματος. Οι Αποφάσεις  αυτές πρέπει να εστιάσουν στην κατοχύρωση όσων έχουν εκπαιδευτεί και εργάζονται ήδη, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες, καθώς και στην πιστοποίηση και κατοχύρωση όσων έχουν εκπαιδευτεί πρόσφατα.  Θα πρέπει να αποκλείσουν τους ανειδίκευτους που «βαφτίζονται» Οδηγοί και Συνοδοί, εκμεταλλευόμενοι τα κενά της νομοθεσίας,  και ρισκάρουν με την ασφάλεια του συνοδευόμενου ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζουν την συγκεκριμένη υπηρεσία.
    Οι ΚΥΑ λοιπόν, πρέπει να ρυθμίσουν ένα πλαίσιο, ακολουθώντας αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα, έτσι ώστε ο ενδιαφερόμενος να αποκτά όχι μόνο ένα Σήμα Πιστοποίησης αλλά και την απαραίτητη όσο το δυνατόν (εργασιακά αλλά και φορολογικά), κατοχύρωση του επαγγέλματος. Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Τουρισμού αλλά και τα Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας που εμπλέκονται , θα πρέπει  να συντάξουν τις ΚΥΑ  με τέτοιο τρόπο ώστε να τεθούν οι απαραίτητες βάσεις για τη σωστή εκπαίδευση αλλά και επαγγελματική κατοχύρωση όσων ασχολούνται ή θα ασχοληθούν στο μέλλον. 
    Το Υπουργείο Τουρισμού θα πρέπει να εξετάσει τον τρόπο ώστε στο Μητρώο των επαγγελματιών να συμπεριληφθούν και να πάρουν το ανάλογο σήμα όχι μόνο οι πιστοποιημένοι Συνοδοί Βουνού του ΕΟΠΠΕΠ και απόφοιτοι των ΙΕΚ αλλά και οι έχοντες πολύχρονη αποδεδειγμένη εργασιακή εμπειρία στο χώρο μέχρι την ψήφιση του Νέου Νόμου. Αυτονόητη είναι επίσης και η ένταξη των Οδηγών Βουνού της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης, καθώς και άλλων πιστοποιημένων συνοδών από αντίστοιχες Ομοσπονδίες (και με εργασιακή εμπειρία), σε άλλες  τουριστικές δραστηριότητες βουνού (Ποδηλασία, Canyoning, κ.τ.λ.). Θεμιτό επίσης είναι να οριστούν και κανονιστούν με σαφείς διαχωριστικές γραμμές οι αρμοδιότητες και οι δράσεις του καθενός, καθώς και να προβλεφτούν κυρώσεις, (διαγραφή από το Μητρώο, απώλεια σήματος κ.α.), σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τον κανονισμό ή κακής επαγγελματικής συμπεριφοράς. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν θα αποτρέψει κάποιον μη πιστοποιημένο και ανειδίκευτο  να μπει στον επαγγελματικό αυτό χώρο καθώς  ο καθένας μπορεί να κάνει έναρξη εργασιών και να αποκτήσει επαγγελματικό ΑΦΜ χωρίς την κατάθεση σχετικών δικαιολογητικών. 
       Το Υπουργείο Οικονομικών  λοιπόν, εμπλέκεται ουσιαστικά στη συνδιαμόρφωση ενός Νομικού Πλαισίου που θα εξασφαλίσει την ασφάλεια και την ποιότητα στην άσκηση των επαγγελμάτων αυτών. Η παροχή ΑΦΜ και η φορολογικά νόμιμη ενασχόληση του επαγγελματία, μόνο με την προϋπόθεση ότι αυτός κατέχει το απαραίτητο Σήμα του Υπουργείου Τουρισμού και είναι γραμμένος στο αντίστοιχο Μητρώο, είναι ένα απαραίτητο βήμα για την μερική κατοχύρωση των επαγγελμάτων αυτών. Είναι το μόνο Υπουργείο που μπορεί, να θέσει στην πράξη τα όρια και να εφαρμόσει ουσιαστικές κυρώσεις (διοικητικές, οικονομικές), ανεβάζοντας την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και πάνω από όλα εξασφαλίζοντας την ασφάλεια της κάθε σχετικής δραστηριότητας στο βουνό.
    Το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και ο ΕΟΠΠΕΠ θα πρέπει να προχωρήσουν στην πιστοποίηση των Συνοδών Βουνού που έχουν αποφοιτήσει από τα δημόσια ΙΕΚ. Ειδικά ο ΕΟΠΠΕΠ θα πρέπει να εισηγηθεί θετικά προς το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων Οδηγών και Συνοδών Βουνού, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται κι από τους σκοπούς του. Τέλος, στον ΕΟΠΠΕΠ θα πρέπει ίσως και να ξαναδούν την ειδικότητα, σε θέματα που έχουν να κάνουν με την επιλογή των σπουδαστών, το πρόγραμμα σπουδών και την ίδια την πιστοποίηση, ώστε να συνάδουν με το Νέο Σχέδιο Νόμου που δίνει σημασία στην ασφάλεια και την ποιότητα των υπηρεσιών.
    Αθλητικές-τουριστικές υπηρεσίες στο ορεινό περιβάλλον τέλος προσφέρουν εθελοντικά και οι Ορειβατικοί και Φυσιολατρικοί σύλλογοι της χώρας . Οι Σύλλογοι δεν απευθύνονται μόνο σε μέλη τους με αθλητική ταυτότητα αλλά και σε κάθε έναν που θέλει να γνωρίσει μέσα από την πεζοπορία και την ορειβασία την ομορφιά της Ελληνικής Φύσης. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει σχετική πρόβλεψη, ώστε  να ενισχυθεί η προσπάθεια που κάνουν μαζί με τις Ομοσπονδίες τους, να παρέχουν ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες στο ορεινό περιβάλλον. 

 http://www.mintour.gov.gr/images/logo69.png


Σχόλια