Π.Δ. Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και θήρα


Το αναμενόμενο εδώ και 34 χρόνια, Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο, δόθηκε σε κάποιους φορείς προς γνωμοδότηση καθώς έχει κάποιες αλλαγές από το αρχικό σχέδιο.
Μία από αυτές τις αλλαγές είναι ότι θα επιτρέπεται μετά από γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και έγκριση από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών, η θήρα εντός των ορίων της περιοχής προστασίας Γ΄ (ζώνη Γ΄).
Μόλις πληροφορηθήκαμε αυτή την εξέλιξη, στείλαμε την παρακάτω επιστολή ζητώντας από τους αρμόδιους φορείς να μη δεχτούν αυτή την αλλαγή (την επιστολή προσυπογράφουν 7 από τους11 σύλλογους):


Κατερίνη, 24-02-2019 

Προς: 
1. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης 
2. Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων 
3. Διεύθυνση Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών 
4. Διεύθυνση Δασών Πιερίας 

Κοινοποίηση: Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου 


Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να σας παρουσιάσουμε την άποψη μας για το Προεδρικό Διάταγμα του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου σε σχέση με την άσκηση της θήρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από επεξεργασία των γνωμοδοτήσεων που έλαβε από διάφορους φορείς κατέληξε σε ένα νέο σχέδιο Π.Δ. στο οποίο προβλέπεται ότι εντός των ορίων της περιοχής προστασίας Γ΄ θα επιτρέπεται η θήρα μετά από πρόταση του Φορέα Διαχείρισης και έκδοση απόφασης από τη Διεύθυνση Δασών.
Η εξέλιξη αυτή θεωρούμε ότι βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση. Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου η Γ΄ ζώνη δέχεται πλήθος επισκεπτών, είτε ιδιωτών είτε ομάδων (πχ σχολεία, σύλλογοι κλπ), που προσβλέπουν σε μια βιωματική προσέγγιση μέσω της ανάπτυξης δραστηριοτήτων ήπιου χαρακτήρα. Είναι αυτονόητο ότι όλοι αυτοί δε μπορούν να συνυπάρξουν στο πυκνό δίκτυο μονοπατιών της Γ΄ ζώνης με τους κυνηγούς, επειδή η θήρα δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο ακόμη και για τη ζωή τους, κάτι που αποδεικνύεται από τα πολλά ατυχήματα που έχουν συμβεί μεταξύ κυνηγών.
Θέλουμε να επισημάνουμε ότι αν και με τους κυνηγούς δε μας χωρίζει τίποτα, ωστόσο η παρουσία τους λειτουργεί αποτρεπτικά για τους υπόλοιπους επισκέπτες.
Θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν θα έπρεπε να αλλάξει αυτό που προβλέπονταν στα μέχρι τώρα σχέδια που υπήρχαν για το Π.Δ., δηλαδή ότι θα απαγορεύεται η άσκηση της δραστηριότητας της θήρας στα όρια των περιοχών προστασίας Α΄, Β΄, Γ΄. Αυτή ήταν άλλωστε και η πρόταση του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, της υπηρεσίας δηλαδή που προβλέπεται να γνωμοδοτεί σχετικά. Στην πρόταση αυτή μάλιστα προβλέπεται να καταργηθούν κάποια καταφύγια θηραμάτων που βρίσκονται εκτός της Γ΄ ζώνης ώστε, αντισταθμιστικά, να δοθούν στους κυνηγούς μεγάλες εκτάσεις στους πρόποδες του βουνού.
Επισημαίνουμε ότι τα περισσότερα μονοπάτια του Ολύμπου αναπτύσσονται εντός των ορίων της περιοχής προστασίας Γ΄, καθώς και ότι εκεί βρίσκονται 4 ορειβατικά καταφύγια, στις θέσεις Σταυρός Λιτοχώρου (υψόμετρο 960 μ. ), Κορομηλιά Δίου (υψόμετρο 1.000 μ. ), Κρεβάτια Βροντούς (υψόμετρο 950 μ. ), και Πετρόστρουγκα (υψόμετρο 1.950 μ. ).
Υπενθυμίζουμε ότι οι εκπρόσωποι μας, Βασίλειος Μαμούρης και Ευάγγελος Γιαννικός είναι τακτικό και αναπληρωματικό μέλος αντίστοιχα της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πεζοπορικών-Ορειβατικών Δραστηριοτήτων (ΣΕΠΟΔ) της περιοχής ευθύνης της Διεύθυνσης Δασών νομού Πιερίας και ότι με έγγραφη πρόταση που καταθέσαμε σε αυτήν την επιτροπή στις 09-10-2018 προτείναμε τα μονοπάτια της περιοχής ευθύνης μας που κατά την άποψη μας πρέπει να ενταχθούν στο Μητρώο Μονοπατιών. Ωστόσο η εξέλιξη αυτή ανατρέπει κάθε σχεδιασμό καθώς θεωρούμε ότι αν τελικά δεν απαγορευτεί η θήρα με τρόπο κατοχυρωμένο από το Π.Δ., δεν μπορούμε και δεν πρέπει να προτείνουμε στους ορειβάτες τη χρήση αυτών των μονοπατιών καθώς θα είμαστε συνυπεύθυνοι σε περίπτωση ατυχήματος.
Επιφυλασσόμαστε λοιπόν για τις μελλοντικές μας ενέργειες και σας παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη το περιεχόμενο της παρούσας επιστολής στην περίπτωση που σας ζητηθεί να γνωμοδοτήσετε και εσείς στο νέο σχέδιο Π.Δ.

Με τιμή

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΙ – ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΙΕΡΙΑΣ
Ε.Ο.Σ. Κατερίνης
Ε.Ο..Σ Λιτοχώρου
Ε.Ο.Σ. Πέτρας
Ορειβατικός Σύλλογος Αιγινίου
Σ.Ε.Ο. Κατερίνης
Φίλοι του Περιβάλλοντος Πιερίας
Φυσιολατρικός Σύλλογος Λιτοχώρου “Όλυμπος”

https://huntspot.com/mountain-hunting-boots/

Σχόλια